Android Jetpack Nedir ?
Android ile ilgili bir yazı serisi oluşturmaya karar verdim ve ilk konum tabii ki son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan Android Jetpack.
Bu seriye Android Jetpack nedir, Jetpack componentleri nelerdir gibi soruların cevaplarına ulaşabileceğiniz bir yazıyla başlamak istiyorum.
Android Jetpack, Android uygulamalarının kalitesini arttıran, geriye dönük uyumluluk sağlayan bir dizi kütüphaneden oluşan bir araçtır. Google tarafından 2018 yılında piyasaya sürülmüştür. Jetpack, Android Support Library, Architecture Components ve Android KTX Library’den oluşmaktadır ve 4 bileşene ayrılmaktadır. Bu bileşenler, geliştiricilerin sağlam, test edilebilir, bakımı yapılabilir uygulamalar oluşturmasına, yaşam döngülerini yönetme, bellek sızıntılarını önleme gibi büyük sorunları çözebilmesine yardımcı olur.

Android Jetpack Componentleri :
- Architecture Components (Mimari Bileşenler): Sağlam ve sürdürülebilir uygulamalar oluşturmaktan sorumlu, kütüphane ve araçlardan oluşur. Daha az koda sahip, bakımı yapılabilir, test edilebilir uygulamalar oluşturulmasına yardımcı olur.
- Room
- WorkManager
- Lifecycle
- ViewModel
- LiveData
- Navigation
- Paging
- DataBinding
- Foundation Components (Temel Bileşenler): Android uygulamaların temel sistem bileşenleri bu alanda bulunur. Bu bileşende bulunan kütüphanelerde geriye dönük uyumluluk sağlanmaktadır. Test ve Kotlin dil desteğini kolaylaştırır.
- AppCompat
- Android KTX
- Multidex
- Test
- UI Components (Kullanıcı Arayüzü Bileşenleri): Kullanıcı deneyimini geliştirmek için animasyonlar, paletler, emojiler içerir.
- Animation & Transition
- Auto, TV & Wear
- Emoji
- Fragment
- Layout
- Palette
- Behavior Components (Davranışsal Bileşenler): Bu bileşende, kullanıcıların, kullanıcı arayüzü aracılığıyla uygulama ile etkileşime girmesini sağlayan kitaplıklar vardır. Uygulamalara, bildirim, izinler, indirme, paylaşım vb. gibi Android servisleri entegre eder.
- DownloadManager
- Media & Playback
- Permissions
- Notifications
- Sharing
- Slices
Bir sonraki yazımda burada adı geçen bileşenlerin detaylarından bahsedeceğim. İyi çalışmalar.. :)